Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Ezt az egész újkori tábla őrületet tavaly januárban indította el az Apple, amikor is bejelentette az első iPad-et. Aztán őszre a Samsung is kifejlesztette első ilyen jellegű termékét, a Galaxy Tab-et (P1000), mely leginkább hordozhatóság tekintetében verte riválisát, és felhasználói oldalról már akkor komoly igény mutatkozott egy nála nagyobb Samsung tablet iránt. Imáink meghallgatásra találtak, hiszen a Samsung februárban rögtön két új táblával rukkolt elő, egész konkrétan a Galaxy Tab 8.9-es és a Galaxy Tab 10.1-es készülékkel. Aztán az Apple gyorsan bejelentette az iPad 2-t, mely a rivális Tab 10.1-nél vékonyabbra sikeredett, így aztán a Samsung két héttel később be is mutatta a vékonyított Tab 10.1-et. 

(x)

 

GalériaEz még a vastag 10.1v

Ez még a vastag 10.1v

[+] még több fotó


Nem nehéz kitalálni, hogy a még a 8,8 milliméteres iPad 2-nél is karcsúbb új Galaxy Tab 10.1-et nem két hét alatt fejlesztette ki a dél-koreai gyártó, hanem inkább arról van szó, hogy ez a modell már le volt fejlesztve, és egyszerűen csak egy későbbi időpontban kellett volna napvilágot látnia. Az Apple azonban kapkodásra késztette a Samsungot, melynek eredményeképp az alig 8,6 milliméteres új Tab-nek az eredetileg tervezettnél előbb kellett jönnie. A gyártó persze nem szerette volna kidobni az alig néhány héttel korábban bejelentett eredeti, "vastag" táblát sem, melynek végül is az lett a sorsa, hogy a Vodafone tálalásában Galaxy Tab 10.1v (P7100) néven került forgalomba. Mivel a 10.1v-t korábban már leteszteltük, most a szupervékony új kivitelt fogjuk vallatóra. Ja és a már igen unalmas pereskedésről és Apple-Samsung perpatvarról egyetlen szót sem ejtek majd, ígérem!

Galéria10.1v hátra arc!

10.1v hátra arc!

[+] még több fotó


Karcsú, karcsúbb, legkarcsúbb
A 13,4 milliméter vastag első iPad mellett a 8,6 milliméteres Galaxy Tab 10.1 (P7510) papírvékonynak tűnik, azonban tévedünk, ha azt hisszük, hogy nincsenek még ennél is karcsúbb tabletek. Vannak bizony! Itt van rögtön például a múlt héten leleplezett Galaxy Tab 7.7, mely ugyan jóval kisebb kijelzővel bír, mint a 10.1-es nagytesó, ellenben vastagsága is alig 7,89 milliméter. És akkor most tessék megkapaszkodni: a Toshiba-féle AT200-as tábla mindössze 7,7 milliméter vastag, miközben ez egy teljes értékű 10,1 colos kijelzős modell. A vékonyság azonban csak egy dolog, hiszen nem biztos, hogy a legvékonyabb tabletet a legkényelmesebb fogni, az viszont tény, hogy egy lapos táskába a szuper-vékony modelleket sokkal könnyebb becsúsztatni.

GalériaEz már az új 10.1

Ez már az új 10.1

[+] még több fotó

 

GalériaHófehér hátlap a 10.1-en

Hófehér hátlap a 10.1-en

[+] még több fotó

Design
Az 565 grammos Galaxy Tab 10.1 csupán 7 grammal nehezebb, mint az imént említett szuper-vékony Toshiba AT200, és bizony 36 grammal könnyebb az iPad 2-nél. Az előlap szokás szerint teljesen fekete, az oldalélek ezüstös színben pompáznak, a hátlap pedig fénylő fehér bevonatot kapott, vagyis a 10.1v-féle érdesített hátlap immár a múlté. A vízszintes használatra optimalizált masina bal- és jobboldalán egy-egy hangszóróra lehetünk figyelmesek, a bekapcsoló gomb, a hangerőállító gombpár és a 3,5 milliméteres audió csatlakozó aljzat pedig a felső élre került. MicroSD slotot sajnos keresve sem találunk, pedig ez az apró figyelmesség a 8.9-es és a 7.7-es kistesón is tetten érhető. Az integrált akkumulátor 7000 mAh kapacitással bír, ami a gyártó szerint 9 órás videólejátszást, illetve mintegy 72 órás zenelejátszási időt tesz lehetővé. Kár, hogy le kell mondanunk a szabványos USB csatlakoztatási (és töltési) lehetőségről, ehelyett ugyanis a Samsung a saját 30 pines csatlakozó aljzatát használja.